divendres, 23 de gener del 2009

La ràdio a l’escola

La ràdio en general és un mitjà de comunicació on s’expliquen tot tipus de notícies, s’emeten programes musicals i, com a la televisió, s’hi troba la publicitat. En molts de casos, aquestes emissores estan monopolitzades per un determinat tipus d’ideologia.
Una ràdio no tan sols es pot emetre en directe, i en conseqüència ser escoltada a través de l’aparell de ràdio o d’internet, sinó que també es pot entendre per ràdio una simple gravació en què nosaltres podem entrar a internet i descarregar-nos l’arxiu per poder-lo escoltar.
A l’escola també s’usa la ràdio però no amb un objectiu de negoci, o tan sols d’informar, sinó que permet treballar uns valors i objectius en els alumnes, aquests poden ser:

- Reforça el treball en equip
- Fomenta el debat i l'aprofundiment en diversos temes. Possibilita l'estudi, el debat i la reflexió a partir d'una fórmula divertida.
- Estimula la comunicació oral, amplia el vocabulari,...
- Incita a la reflexió i el respecte al interlocutor
- Responsabilitza als nens en una tasca que va més enllà d'una activitat escolar
- Descriure les característiques de la ràdio com a mitjà de comunicació
- Identificar les diferents tasques professionals en relació amb la ràdio
- Identificar diversos elements del llenguatge radiofònic
- Redactar guions radiofònics segons els diferents gèneres de puntuació, lèxic i estructures gramaticals adequades


Una experiència de ràdio escolar és Onda Escolar, en la qual mitjançant diferents programes els nens tractaven sobre diferents temes, paralven sobre coses diverses, etc.
Per exemple, en el programa "Invitados para tí", els nens entrevistaven a alguna personalitat de la localitat o de la província; en "La locomotora musical" cada dijous s'analitzava un grup musical, un cantant, un estil, una època, etc... Esl objectius d'aquests programes eren:

· Fomentar la investigació i experimentació educativa
· Despertar la vocació radiofònica o periodística entre els escolars
· Desenvolupar i perfeccionar l'expressivitat oral dels estudiants
· Fomentar la imaginació i la capacitat creadora

En resum, la ràdio escolar ha tingut un important paper dins l'escola per tal de poder desenvolupar la formació dels alunmes des d'un punt diferent al tradicional, amb una metodologia diferent i amb una manera innovadora de motivar aquella persona.