divendres, 23 de gener del 2009

Conferència: "Els blocs a l'aula"

El dia 12 de novembre, a l’auditori de Blanquerna, va assistir una conferenciant, Anna Pérez, titulat “Els blogs a l’aula”, i com el mateix nom diu, ens va parlar de la relació dels blocs amb l’educació i com ultilitzar-los.

En la xerrada, ens va explicar què són els blocs, quines utilitats tenen, i com es poden aplicar en l’àmbit de l’educació, tot això a través de diferents exemples de blocs, incluïnt el seu, de títol “Bitàcola DeMestraTic”, que parla justament dels blocs i les Tic en general aplicades a l’educació, i ofereix molts recursos.
Per a poder acabar d’entendre el que ens explicava, ens va diferenciar la web 2.0 i la web 1.0 de fa 10 anys, en què els recursos eren molt més limitats i era de molta més dificultat enviar informació i rebre’n, mentre que la 2.0 hi ha moltes eines que permeten crear un contingut i a la vegada compartir-lo, com per exemple webs com Facebook, Youtube, Google, etc.
L’Anna Pérez, també ens va explicar quins avantatges comporta pel mestre la creació d’un blog, i com pot afavorir a l’alumne en el seu aprenentatge, ja que s’organitza per categories o per un ordre temporal, és una eina que permet la reflexió de l’alumne, comporta un aprenentatge seguit i continu, permet compartir els recursos, i també permet crear enllaços d’interès amb altres blocs o espais web.

Com a últim, ens va explicar, tot mostrant-nos-ho, què és el Bloglines, una eina que permet la possibilitat de crear una xarxa de blocs i veure quan un d’ells ha estat modificat. En el seu cas ha creat una xarxa de professors.
Personalment crec que el bloc és una eina molt interessant que pot servir com a complement o fins i tot com a recurs en un moment determinat, del procés d’ensenyament de l’alumne, però aquest mai podrà substituïr una matèria ni l’aprenentatge en l’aula, ja que és necessari un mestre, per la simple raó que la informació que ens poden mostrar aquests blocs ningú ens certifica que siguin totalment certs.