dilluns, 6 d’octubre del 2008

Sintetitzador de veu

Stephen Hawking és un científic doctorat en física, que en el llarg de la seva carrera ha fet investigacions sobre cosmologia, recalcant el seu estudi sobre els forats negres on va afirmar que aquests emetien radiacions. Possiblement els últims dies moltes persones han sentit a parlar d'aquest científic de 66 anys per la gran sorpresa que va donar a tot el món, dient que el planeta on vivim, viurà una gràn catàstrofe, i que la única solució que ens queda és l'univers.
Tal i com podem veure en la imatge, Hawking va en cadira de rodes a causa d'una enfermetat que pateix des dels 21 anys, la esclerosis lateral amiotròfica, que en el seu moment els metges li van donar un termini de 2 a 3 anys de vida, però gràcies a la pràctica d'una traqueotomia, encara és viu malgrat que el va deixar sense poder parlar. Llavors a Hawking se li va preparar una cadira de rodes amb un ordinador que porta un sintetitzador de veu per tal que pogués donar les seves explicacions com a científic.

Els sintetitzadors de veu és una veu humana que es pot aplicar en software, i a partir d'un text que s'ha escrit, aquesta veu reprodueix els sons vocalics.
Però el sintetitzador de Hawking no és exactament un sintetitzador de veu a partir d'un text, sinó que aquest aparell és capaç de captar els seus moviments de cap i d'ulls per tal que pugui escollir paraules en el seu ordinador i així comunicar-se.

Aquest és un exemple de la importància que pot arribar a tenir la tecnologia en l'aprenentatge, o en la pròpia vida social, on una persona que no té mobilitat i no pot parlar, és capaç de comunicar-se i donar les seves explicacions com a gran científic que és.


Informació extreta de Wikipedia.

Guillem Batllori, 6 d'octubre de 2008